English
Polski
Русский
Українська
Беларускую
Český
Български
Slovenský
Srbija
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

ZigBee mreža – što je to točno i gdje se koristi?

POVRATAK

Smart Home je zauvijek ušao u stanove. Stvaranje kućnih mreža (PAN –Personal Area Networks) postala je nužnost, jer gotovo svatko danas ima na dohvat ruke rješenja koja poboljšavaju udobnost i ekonomičnost doma: kontrolere, senzore, pametne utikače, regulatore temperature. Uređaji koji rade kod kuće moraju raditi brzo, međusobno povezani. Zato proizvođači novih tehnologija svojim kupcima nude sve bolje alate za izgradnju veza i ovisnosti između kućanskih aparata. Međutim, kako bi uređaji komunicirali bežično, potreban im je odgovarajući put prijenosa podataka, t.j. komunikacijski protokol. Kao što je ZigBee.

ZigBee tehnologija i kućna automatizacija

ZigBee je protokol za prijenos podataka u bežičnim mrežama koji se koristi za dvosmjernu komunikaciju između uređaja. Dvosmjerna komunikacija znači da svaki uređaj može primati i slati signal. Sustav je organizacija stvorila 2002. godine ZigBee Alliance koja se još uvijek bavi njegovim razvojem i promidžbom. Glavna značajka novog komunikacijskog standarda bila je niska potrošnja energije i jednostavna, jeftina konstrukcija. I uspjelo je. Mnoge poznate tehnološke marke surađuju sa ZigBee Allianceom, npr. Philips, Siemens, Samsung, Amazon, Bosch.

Zapravo, teško je zamisliti Smart Home bez ZigBee tehnologije. Služi za upravljanje uređajima koji olakšavaju svakodnevno korištenje kuće (upravljanje rasvjetom, roletama, grijanjem), ali i za povećanje sigurnosti (senzori, alarmi).

Pritom se ne radi samo o daljinskom upravljanju uređajima, već o stvaranju ovisnosti između njih koje je izmislio korisnik. Na primjer: kada senzor pokreta otkrije prisutnost člana kućanstva, signal će se poslati dalje, uslijed čega će se upaliti svjetlo, rolete će se zatvoriti, temperatura će se povećati. To se odvija automatski, bez ljudske intervencije – jednom programirani uređaji šalju jedni drugima signale da “djeluju”. Suvremena automatika zgrada temelji se na scenarijima (pravilima, ovisnostima) koje korisnik sam kreira, vodeći se vlastitim potrebama.

Prednosti ZigBee-a

ZigBee sustav je stvoren za podršku kućne mreže (PAN) i vrlo je prikladan za to. Njegove glavne prednosti su:

  • Niska potrošnja energije
  • Brz pristup mreži
  • Jednostavno rukovanje
  • Jednostavno proširenje za nove elemente
  • Ovjereni prijenos podataka (sigurnost prijenosa)
  • Širok raspon prijenosa: od 10 do 100 metara
  • Pristupačna cijena za uređaje koji podržavaju ZigBee standard

Kako je organizirana ZigBee mreža?

Kućna ZigBee mreža može se organizirati u tri tipologije: zvijezde, stabla i mreže (inače: mreže mesh). Radi se o tome da elementi koji u njoj rade –koordinator, pojačalo signala, završni aktuatori – dobro su realizirali komunikacijsku shemu, te tako ispunili svoju ulogu u automatiziranom domu.

Zvijezda

Jednostavna tipologija koja se koristi npr. u Bluetoothu. Koordinator je jedan uređaj i svi ostali su mu podređeni (slave) – komuniciraju izravno i samo s koordinatorom.

Stablo

Tipologija je hijerarhijska. Koordinator je “korijen” i upravlja “granama”. Svaki čvor ima elemente koji su mu podređeni. Krajnji (izvršni) uređaji mogu biti samo na kraju grane, ne komuniciraju s drugima. Oni samo slijede “upute”. U ovoj shemi, kašnjenja u prijenosu su najčešća.

Mreža (mesh)

Tipologija mreže nije hijerarhijska. Ovdje svaki uređaj može komunicirati s drugim – izravno ili putem posredničkog uređaja. Ova značajka poboljšava funkcionalnost sustava, stoga se smatra da je ovo najbolji tip organizacije za ZigBee mrežu.

ZigBee mreža u tehnologiji SALUS Controls

Tehnologija SALUS Controls temelji se na tipologiji mreže: nakon instalacije koordinatora, trebaju se ugraditi uređaji pod naponom (postaju istovremeno i mrežni repetitori), a tek onda uređaji na baterije. Kao rezultat toga, komunikacija između svih elemenata je brza i glatka.

Uređajima u ZigBee standardu koordinira internetski pristupnik koji ih u kućnoj mreži povezuje u koherentan sustav. Međutim u opciji online upravljanja, to je i poveznica između kućne mreže i vanjskog svijeta. U kombinaciji s internetskom aplikacijom, pristupnik omogućuje upravljanje svojim domom s bilo kojeg mjesta.

ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth – u čemu je razlika?

Wi-Fi (Wireless Fidelity) je metoda bežične komunikacije koja se koristi u cijelom svijetu. Koristi se kako u PAN (kućnim) mrežama tako i na svim javnim mjestima. Po čemu se razlikuje od ZigBee protokola? Prije svega, crpi troši više energije. Osim toga ZigBee stvara mrežu veza između uređaja, proširujući domet do 100m. Jedan uređaj emitira signal od otprilike 10 metara. Za Wi-Fi su potrebni dodatni repetitori kako bi se povećala pokrivenost mreže. Oba standarda nadmašuju u smislu pokrivenosti tehnologiju Bluetooth – ovdje je domet samo 10m. Potrošnja energije je niska, ali prijenos podataka zahtijeva povezivanje s drugim uređajem koji podržava ovaj protokol. Oprema mora “pronaći” i “vidjeti”. Bluetooth se uglavnom koristi u prijenosnim uređajima.

Kontakt
Surađuj s nama

KontaktTehnička Podrška


support@salus-controls.eu


VOKEL d.o.o.


Vinjani b.b.
88240 Posušje
Tel.: + 387 39 693-001, 693-002
web: www.vokel.com


LUK d.o.o.


Pijačna 14 C
Sarajevo
Tel.: +387 33 777 800
mail: info@luk.ba
web: www.luk.ba
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Monday - Friday, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio