English
Polski
Русский
Українська
Беларускую
Český
Български
Slovenský
Srbija
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Sustav grijanja izvan sezone

POVRATAK

Proljeće je ispred prozora. Velikim koracima ulazimo u vrijeme odmora za naše sustave grijanja. U hladno godišnje doba radijatori i petlje podnog grijanja rade punom parom Ipak u toplim mjesecima ne smijete zaboraviti na njih. Proljeće i ljeto su odlično vrijeme za temeljito osvježavanje ne samo zgrada, već i elemenata sustava grijanja u kućama, školama i na radnim mjestima.

Obnova korak po korak

Dobra je navika redovito provjeravati istrošenost svih uređaja koji rade u vašem domu / stanu / uredu. Prevencija vam omogućuje izbjegavanje neugodnih iznenađenja u obliku naglih kvarova i visokih troškova popravaka kada se ispostavi da je nešto potrebno jako hitno. Kada je riječ o sustavu grijanja, provjera učinkovitosti uređaja koji su radili veliki dio godine čini se posebno potrebnom.

Kako to učiniti?

Evo 4 važne točke koje se ne smiju izostaviti:

Pregled sustava

Periodični tehnički pregled sustava grijanja stvar je tako učinkovitosti grijanja, kako i Vaše sigurnosti. Nepravilnosti mogu povećati troškove korištenja i mogu ugroziti zdravlje i život stanovnika / zaposlenika (npr. trovanje ugljičnim monoksidom). Kad se odlučite za pregled treba provjeriti ne samo dimnjak (u slučaju kotlova na kruto gorivo) i kotao, već cjelokupni sustav – nepropusnost kruga centralnog grijanja i tople vode, stanje cijevi, stanje razdjelnika za podno grijanje.

Prilikom provjere stanja dimnjaka potrebno je provjeriti prohodnost i nepropusnost cijevi dimnjaka, kao i očistiti vodove za dim, ispuh i ventilaciju . Ovu uslugu mogu pružati samo osobe s ovlaštenima dimnjačara ili s odgovarajućim građevinskim ovlaštenima.

Prilikom pregleda kotla važno je pouzdano procijeniti učinkovitost njegove automatike – motora, pumpi, ventilatora, ventila – i procijeniti učinkovitost izgaranja. Čemu služi analiza ispušnih plinova? Ispravnom podešavanju parametara rada kotla. U njezinom opsegu mjere se O2, CO, CO2, NOx, kao i vrijednosti kao što su: učinkovitost, gubitak dimnjaka, koeficijent suvišnog zraka, propuh etc. Vrijedi imati na umu da se kao rezultat lošijeg izgaranja čađa taloži na izmjenjivaču topline, što povećava potrošnju goriva za grijanje – plina, lož ulja.

Prema važećim propisima, pregled elemenata sustava grijanja treba obavljati jednom godišnje, što je potvrđeno odgovarajućim protokolom.

Rutinski se obavlja:

  • čišćenje sklopova – posebno ispušnog dijela
  • provjera stanja elektroda za paljenje i ionizaciju
  • kontrola zaštita / senzora (propuh dimnjaka, pregrijavanje, otjecanje plina)
  • provjera vodova, električnih i hidrauličkih spojeva
  • zamjena istrošenih dijelova: filtri, brtve
  • dijagnostika mogućih nedostataka uređaja (nedostaci, pukotine itd.)
  • podešavanje
  • probno pokretanje (provjera mogućeg prisustva zraka u sustavu)

Tom prilikom vrijedi se pobrinuti i za kontrolu kućne električne i plinske instalacije. Pregled treba obuhvaćati: mjerenja protupožarne zaštite, procjenu zaštite električnih razvodnih ploča i provjeru ventilacije u prostorijama u kojima se koriste uređaji na plin.

ZAPAMTITE:

  • učinkovit sustav grijanja pružit će Vam onoliko topline koliko Vam je potrebno, koristeći što manje goriva – plin, ulje, ugljen, električnu energiju
  • iz sigurnosnih razloga pregled sustava grijanja povjerite samo ovlaštenim servisima i kvalificiranim zaposlenicima

Kontakt
Surađuj s nama

KontaktTehnička Podrška


support@salus-controls.eu


VOKEL d.o.o.


Vinjani b.b.
88240 Posušje
Tel.: + 387 39 693-001, 693-002
web: www.vokel.com


LUK d.o.o.


Pijačna 14 C
Sarajevo
Tel.: +387 33 777 800
mail: info@luk.ba
web: www.luk.ba
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Monday - Friday, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio