English
Polski
Русский
Українська
Беларускую
Český
Български
Slovenský
Srbija
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Prednosti solarnih kolektora

POVRATAK

Trenutno je fotovoltaika vodeća među instalacijama koje koriste solarnu energiju, što omogućuje njeno pretvaranje u električnu energiju. Međutim, solarni kolektori također mogu biti izvrstan izbor za dom ili posao. Koriste toplinsku energiju iz sunca, koja se potom može koristiti na razne načine. Provjerite koje su prednosti solarnih kolektora i isplati li se u njih ulagati.

Solarni kolektori – besplatna toplinska energija

Sunce donosi mnoge blagodati čovjeku i drugim organizmima koji žive na Zemlji. Suvremene tehnologije omogućuju njihovu upotrebu u još većoj mjeri. Jedna od takvih tehnologija su solarni kolektori koji omogućuju dobivanje toplinske energije iz sunčevog zračenja. Može se koristiti, na primjer, za:

  • grijanje tople vode,
  • grijanje bazena,
  • podrúku instalacije centralnog grijanja.

To je potpuno besplatna toplina, koja se osim toga dobiva iz obnovljivog izvora. Solarni kolektori mogu biti izvrsna nadopuna drugim modernim energetskim i sustavima grijanja, kao što su fotovoltaični paneli ili toplinske pumpe. Posebno su korisni svugdje gdje postoji velika potražnja za toplinskom energijom, ali prednosti se mogu postići bilo gdje. Oni su manje svestrani od fotovoltaičnih panela koji dobivaju električnu energiju od sunca, ali također mogu osigurati značajne uštede. Kakve? To prvenstveno ovisi o veličini instalacije i kapacitetu odabrane opreme.

Solarni kolektori s mnogo primjena

Zahvaljujući solarnim kolektorima moguće je dobiti “samo” toplinsku energiju, ali se ona može koristiti na mnogo načina. Najpopularnija primjena je grijanje potrošne tople vode. Uz dobro odabranu instalaciju, nema problema s osiguravanjem odgovarajuće količine potrošne tople vode – čak i zimi, kada sunce sija samo nekoliko sati dnevno. Kao rezultat, kolektori doprinose smanjenju potrošnje energije za grijanje vode do 70%, osiguravajući vrlo velike uštede. Osim toga, toplina iz kolektora može se koristiti za grijanje kućnog bazena. Zahvaljujući tome, sezona se može malo produžiti i kupanje je uvijek ugodno.

Drugi način korištenja topline iz kolektora je podrška sustava centralnog grijanja. Kolektori nisu prikladni za korištenje kao jedini uređaj za grijanje, ali pomažu u smanjenju računa za korištenje električnog kotla ili kotla na kruta goriva. Posebno su korisni tijekom hladnijih proljetnih ili ljetnih dana – toplina dobivena od sunca može zagrijati prostoriju bez potrebe za paljenjem kotla.

Cjelogodišnji solarni kolektori

Velika prednost solarnih kolektora je učinkovitost. Mogu raditi tijekom cijele godine. Naravno, zbog intenziteta sunčeve svjetlosti, visoke temperature i dugih dana, proizvodnja topline je najučinkovitija ljeti, ali tijekom sunčane zime možete računati i na dosta energije dobivene od kolektora. Ispravno odabran solarni sustav poslužit će Vam bez obzira na godišnje doba, osiguravajući uštede u vašem kućnom ili poslovnom proračunu.

Solarni kolektori – ekološki i štedljivi

Solarni kolektori su potpuno ekološki jer koriste samo obnovljivu energiju. Ne emitiraju CO2 niti na bilo koji drugi način ne zagađuju okoliš, za razliku od većine izvora topline. Ljeti mogu čak pokriti cjelokupnu potrošnju energije za grijanje potrošne tople vode, čime se uštede troškovi energije. Stoga je to sustav koji će vam pomoći da živite zelenijim životom i istovremeno snizite svoje račune.

Solarni kolektori – jednostavnost korištenja

Još jedna vrlo važna prednost kolektora je praktičnost korištenja. Njihov rad ne treba ni na koji način nadzirati – oni sami stvaraju toplinsku energiju iz sunčevog zračenja. Zahvaljujući regulatoru iz ponude SALUS Controls  (PCSOL201) može se kontrolirati njihovo stanje i raspodjela topline. Kada se ugrađuju na krov, gotovo su nevidljivi i ne utječu negativno na udobnost stanovanja ili izgled zgrade. Također su vrlo izdržljivi i pouzdani – dobro odabrani će vam dugo služiti.

Kontakt
Surađuj s nama

KontaktTehnička Podrška


support@salus-controls.eu


VOKEL d.o.o.


Vinjani b.b.
88240 Posušje
Tel.: + 387 39 693-001, 693-002
web: www.vokel.com


LUK d.o.o.


Pijačna 14 C
Sarajevo
Tel.: +387 33 777 800
mail: info@luk.ba
web: www.luk.ba
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Monday - Friday, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio