English
Polski
Русский
Українська
Беларускую
Český
Български
Slovenský
Srbija
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Koliko električne energije troši toplinska pumpa?

POVRATAK

Toplinska pumpa nije samo ekološki, već i ekonomičan uređaj za grijanje. Zahvaljujući korištenju obnovljivih izvora energije, mnogo je učinkovitija od tradicionalnih kotlova ili peći. Mnoge investitore odvraćaju prilično visoki troškovi njezine ugradnje, ali treba imati na umu da toplinska pumpa donosi značajne uštede. Saznajte koliko električne energije troši i koliko možete dobiti od toga.

Kako radi toplinska pumpa?

Na početku vrijedi objasniti zašto je toplinska pumpa energetski najučinkovitiji uređaj za grijanje. Radi na sličan način kao i hladnjak, samo suprotno. Zahvaljujući izmjenjivaču topline uzima prirodnu toplinsku energiju iz okoliša i prenosi je u sustav grijanja zgrade. Takozvani donji izvor (iz kojeg se uzima toplina) može biti zrak, tlo ili voda. Moderne toplinske pumpe vrlo su učinkovite i rade čak i pri vanjskim temperaturama ispod nule. Zahvaljujući tome, one Vam omogućuju veće uštede na dobivanju toplinske energije. Za rad im je potrebna samo mala količina struje. Koliko je troše i s kojom učinkovitošću proizvode toplinu? Ovisi o vrsti i pojedinačnim parametrima uređaja.

COP i SCOP – učinkovitost toplinske pumpe

Toplinske pumpe karakterizira visoka energetska učinkovitost. To pokazuju koeficijenti COP i SCOP. COP izražava omjer količine isporučene topline prema potrošenoj električnoj energiji u bilo kojem trenutku. U pumpama koje su trenutno dostupne na tržištu, on se kreće od oko 3,5 do 5,5. To znači da potrošnjom 1 kWh električne energije toplinska pumpa daje 3,5 do 5,5 kWh toplinske energije. Što je koeficijent COP veći, pumpa će koristiti manje energije za isporuku određene količine topline.

Provjera COP vrijednosti najlakši je način za usporedbu parametara različitih toplinskih pumpi. Međutim, nije dovoljno da se odredi koliko će koštati grijanje zgrade (primjerice kuće) njihovom uporabom. Za to je potrebno poznavanje vrijednosti SCOP koeficijenta, što je prosječna godišnja učinkovitost toplinske pumpe. Zahvaljujući njemu moguće je odrediti konkretnu količinu toplinske energije koja se isporučuje u zgradu u odnosu na potrošenu električnu energiju na godišnjoj razini. Vrijednost ovog koeficijenta može se procijeniti, u čemu pomažu online kalkulatori. Ovisi, između ostalog, o željenoj temperaturi u prostorijama, korištenju topline iz pumpe i izvora topline. Zahvaljujući SCOP koeficijentu moguće je točnije odrediti količinu energije koju toplinska pumpa troši godišnje.

Koliko struje će toplinska pumpa potrošiti?

Koliko električne energije će toplinska pumpa potrošiti tijekom rada može se izračunati znajući njezin SCOP koeficijent i zahtjeve zgrade za toplinom (grijanje prostorija i/ili potrošna tople voda). Dovoljno je potražnju podijeliti s vrijednošću SCOP koeficijenta. Da bi se znali okvirni troškovi grijanja uz korištenje toplinske pumpe, dovoljno je dobiveni rezultat pomnožiti s cijenom 1 kWh energije.

U tipičnom kućanstvu toplinska pumpa može potrošiti oko 2.000-3.000 kWh energije na svakih 100 m2 godišnje. Ovo je naravno prosječna vrijednost, namijenjena samo za potrebe centralnog grijanja. Ako toplinska pumpa također podržava proizvodnju tople vode za kućanstvo, to će u prosjeku zahtijevati dodatnih 1000 kWh energije. Nije puno u usporedbi s električnim bojlerom, osim toga toplinsku pumpu karakteriziraju najniži troškovi rada od svih uređaja za grijanje.

Kako smanjiti troškove grijanja toplinskom pumpom?

Kako bi toplinska pumpa bila što jeftinija za održavanje, vrijedi zapamtiti nekoliko pravila. Prije svega, ova vrsta grijanja je najučinkovitija i najisplativija u energetski učinkovitim, dobro izoliranim zgradama. Osim toga, bitna može biti i vrsta sustava grijanja (bolja su niskotemperaturna rješenja – podno grijanje, radijatori) i ventilacija (poželjna je mehanička ventilacija s povratom topline). Također je vrijedno prisjetiti se odgovarajućeg odabira uređaja s obzirom na potražnju za toplinom i očekivanja korisnika.

Najbolja ideja za smanjenje troškova grijanja je ugradnja i toplinske pumpe i fotovoltaičkih panela. Na taj način paneli daju struju potrebnu za rad pumpe. Kao rezultat, grijanje postaje besplatno!

Kontakt
Surađuj s nama

KontaktTehnička Podrška


support@salus-controls.eu


VOKEL d.o.o.


Vinjani b.b.
88240 Posušje
Tel.: + 387 39 693-001, 693-002
web: www.vokel.com


LUK d.o.o.


Pijačna 14 C
Sarajevo
Tel.: +387 33 777 800
mail: info@luk.ba
web: www.luk.ba
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Monday - Friday, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio